Ogłoszenia
Archiwum - przetargi inne
Sporządzanie i dostarczanie całodziennego wyżywienia dla pacjentów Szpitala Powiatowego w Gryfinie Sp. z o.o.
INFORMACJA O WYBORZE NAJKORZYSTNIEJSZEJ OFERTY
Dotyczy postępowania o udzielenie zamówienia publicznego na realizację zadania pn. "Sporządzanie i dostarczanie całodziennego wyżywienia dla pacjentów Szpitala Powiatowego w Gryfinie Sp. z o.o."
Na podstawie Art. 92 ust 1 ustawy Prawo zamówień publicznych, informujemy że w ww. postępowaniu, Zamawiający wybrał jako najkorzystniejszą, ofertę firmy Usługi Gastronomiczne, Pralnicze Stanisław Kasjan, ul. Parkowa 5, 74-100 Gryfino.
Do ww. postępowania wpłynęły 3 oferty:
L.p. | Wykonawca | Zaoferowana cena | Ilość uzyskanych punktów |
1. | P.Dussmann Sp. z o.o., ul. Kurpińskiego 55a, 02-733 Warszawa | 9,62 zł (cena wsadu do kotła 5,50 zł) | 87,89 pkt |
2. | EWMAR Wasilewska i Szemborski Sp.J., 75-811 Koszalin, ul. Połczyńska 71 A | 8,68 zł (cena wsadu do kotła 5,00 zł) | 94,29 pkt |
3. | Usługi Gastronomiczne, Pralnicze Stanisław Kasjan, ul. Parkowa 5, 74-100 Gryfino | 9,27 zł (cena wsadu do kotła 6,96 zł) | 94,91 pkt |
Sporządzanie i dostarczanie całodziennego wyżywienia dla pacjentów Szpitala Powiatowego w Gryfinie Sp. z o.o.
Ogłoszenie o przetargu nieograniczonym na: Sporządzanie i dostarczanie całodziennego wyżywienia dla pacjentów Szpitala Powiatowego w Gryfinie Sp. z o.o.
- Zamawiający: Szpital Powiatowy w Gryfinie Sp. z o.o., ul. Parkowa 5, 74-100 Gryfino
- Tryb postępowania: przetarg nieograniczony – art. 39 ustawy Prawo zamówień publicznych.
- Adres strony internetowej, na której zamieszczona jest Specyfikacja Istotnych Warunków Zamówienia: bip.gryfino.powiat.pl
- Przedmiot zamówienia:
- sporządzanie i dostarczanie całodziennego wyżywienia dla pacjentów Szpitala Powiatowego w Gryfinie Sp. z o.o., zgodnie z zalecanymi przez Instytut Żywienia i Żywności w Warszawie normami oraz na składniki pokarmowe i produkty spożywcze dla pensjonariuszy w zakładach służby zdrowia.
- Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. z 2005 r. Nr 31 poz. 265 z późn. zm), łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy.
- sporządzanie i wydawanie posiłków z zachowaniem wymogów sanitarno-epidemiologicznych w zakresie personelu i warunków produkcji oraz odpowiedzialności za ich przestrzeganie,
- przekazanie zamawiającemu posiłków w uzgodnionym terminie zgodnie z wymaganiami jakościowymi i wartościowymi.
- odbieranie resztek po posiłkach (1 x dziennie).
- Podstawa wykonania przedmiotu zamówienia:
- posiłki sporządzane będą na podstawie zapotrzebowania żywnościowego "relewów", dostarczanych przez zamawiającego z wyprzedzeniem jednodniowym,
- przewidywana ilość całodobowych posiłków dziennie wynosi ok. 115 (75 – od dnia zawarcia umowy; 40 od 01.01.2011 r.),
- na całodzienne wyżywienie składają się 3 (lub 4 – w przypadku jednostek w których podawane są podwieczorki) posiłki dostarczone przez wykonawcę do siedziby zamawiającego w godzinach:
- śniadanie od 9.00 do 9.30
- obiad od 13.00 do 13.30
- podwieczorek od 15.00 do 16.00
- kolacja od 17.00 do 17.30
- posiłki wykonywane będą pod nadzorem dietetyka Wykonawcy uwzględniając rodzaj diety,
- wykonawca będzie dostarczał posiłki własnym środkiem transportu do siedziby zamawiającego – z rozwiezieniem posiłków na poszczególne oddziały Szpitala, ze spełnieniem właściwych wymogów sanitarnych potwierdzonych decyzją Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w zakresie środka transportu, w zakresie termosów i pojemników, atestami.
- wykonawca odpowiada za higienę naczyń i opakowań, w których będą przechowywane i przewożone posiłki.
- po rozdaniu posiłków Wykonawca zabiera wszystkie termosy.
- Lokalizacja wykonywania zamówienia:
- Ul. Parkowa 5, 74-100 Gryfino – ok. 50 posiłków dziennie – bez podwieczorków.
- Ul. Niepodległości 39, 74-100 Gryfino – ok. 25 posiłków dziennie – z podwieczorkami.
- Nowe Czarnowo 70, 74-101 Nowe Czarnowo – ok. 40 posiłków dziennie – z podwieczorkami.
Posiłki będą dostarczane do budynków w Gryfinie przy ul. Parkowej 5 i Niepodległości 39 od dnia zawarcia umowy, natomiast do placówki w Nowym Czarnowie od 01.01.2011 r. Podwieczorki będą dostarczane do jednostki przy ul. Niepodległości 39 w Gryfinie (ZOL) i w Nowym Czarnowie. Mogą one być dostarczane na miejsce razem z obiadem (jeśli są to dania podawane "na zimno"). W przypadku dań podawanych "na ciepło" – np. budyń – powinny być dostarczane osobnym transportem.
- Osobą odpowiedzialną za realizację niniejszej umowy ze strony Zamawiającego jest .......
- Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert częściowych.
- Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert wariantowych.
- Wymagany termin realizacji zamówienia: 24 miesięcy od dnia zawarcia umowy.
- Wykonawca będzie związany ofertą: 30 dni od dnia wyznaczonego na składanie ofert.
- Specyfikację Istotnych Warunków Zamówienia można odebrać osobiście w budynku przy ul. Niepodległości 28, 74-100 Gryfino, w sekretariacie dyrektora, lub pocztą na wniosek.
- Warunki udziału:
O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy:
- spełniają przesłanki art. 22 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych,
- nie są wykluczeni z postępowania na podstawie art. 24 ust. 1 i 2 ustawy,
- dysponują osobą z dyplomem (lub innym dokumentem) dietetyka,
- wykażą się doświadczeniem w tej dziedzinie usług będących przedmiotem zamówienia tj. w okresie trzech lat od dnia wszczęcia niniejszego postępowania, a jeżeli okres działalności jest krótszy - to w tym okresie, wykonali minimum 1 usługę o profilu podobnym do przedmiotu zamówienia. Za usługi podobne Zamawiający uzna takie, których wartość wynosiła co najmniej 100.000 zł oraz dotyczyły sukcesywnego sporządzania i dostarczania posiłków.
- posiadają zgodę (w formie decyzji, pozwolenia) na podjęcie działalności kuchni udzieloną przez właściwego Inspektora Sanitarnego,
- dysponują środkiem transportu oraz termosami i pojemnikami spełniającymi właściwe wymogi sanitarne (potwierdzone przez właściwego Inspektora Sanitarnego),
- posiadają polisę lub inny dokument ubezpieczenia potwierdzający, że Wykonawca ubezpieczony jest od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej na sumę ubezpieczenia nie niższą niż 100 000 zł.
- Wykonawca ubiegający się o udzielenie zamówienia zobowiązany jest załączyć do oferty następujące dokumenty:
- Oświadczenie Wykonawcy o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu na podstawie art. 22 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych (zgodnie z zał. nr 2 do SIWZ)
- Oświadczenie, że Wykonawca nie podlega wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego na podstawie art. 24 ust. 1 i 2 ustawy Prawo zamówień publicznych (zgodnie z zał. nr 3 do SIWZ)
- Aktualny odpis z właściwego rejestru albo aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej (wystawione nie wcześniej niż 6 m-cy przed upływem terminu wyznaczonego do składania ofert).
- Zaświadczenie o niezaleganiu z opłacaniem podatków oraz opłatami i składkami na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne.
- Pełnomocnictwo do reprezentowania Wykonawcy o ile nie wynika to z innych dokumentów.
- Zgoda (w formie decyzji, pozwolenia) na podjęcie działalności kuchni udzielona przez właściwego Inspektora Sanitarnego
- Dokumenty potwierdzające że Wykonawca dysponuje środkiem transportu oraz termosami i pojemnikami spełniającymi właściwe wymogi sanitarne.
- Wykaz wykonanych usług w okresie ostatnich trzech lat przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli okres działalności jest krótszy - w tym okresie, odpowiadających swoim rodzajem i wartością stanowiącym przedmiot zamówienia usług, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców. Należy podać minimum 1 usługę wykonaną w ww. okresie na kwotę 100.000 zł każda, dotyczącą sukcesywnego sporządzania i dostarczania posiłków (zgodnie z zał. nr 4 do SIWZ).
- Do wykazu należy dołączyć dokumenty potwierdzające wartość usług, oraz że usługi te zostały wykonane należycie i terminowo oraz dotyczyły sukcesywnego sporządzania i dostarczania posiłków.
- Wykaz osób i podmiotów, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych i wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nich czynności (zgodnie z zał. nr 5 do SIWZ).
- Do wykazu należy dołączyć dokumenty potwierdzające uprawnienia tych osób (dietetyk - dyplom lub inne dokumenty)
- Polisę lub inny dokument ubezpieczenia potwierdzający, że Wykonawca ubezpieczony jest od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej na sumę ubezpieczenia nie niższą niż 100 000 zł.
- Wykonawca spełni warunki udziału w postępowaniu poprzez dostarczenie ważnych oświadczeń i dokumentów potwierdzających spełnienie warunków udziału w postępowaniu
- Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium.
- Osobą uprawnioną do kontaktów z Wykonawcami ze strony Zamawiającego jest Andrzej Krzemiński – tel. 0603854593
- Zabezpieczoną ofertę należy złożyć w terminie do dnia 17 września 2010 r. do godz. 11.00 w sekretariacie dyrektora Szpitala Powiatowego w Gryfinie Sp. z o.o. przy ul. Niepodległości 39.
- Otwarcie ofert nastąpi w dniu 17 września 2010 r. o godz. 12.00 w sekretariacie dyrektora Szpitala Powiatowego w Gryfinie Sp. z o.o. przy ul. Niepodległości 39.
- Kryterium wyboru ofert i ich znaczenie:
Cena -; 100 %.
- Ogłoszenie umieszczono w Biuletynie Zamówień Publicznych dnia 10.09.2010 r.
TREŚĆ MODYFIKACJI
Działając na podstawie art. 38 ust. 4 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 roku – Prawo zamówień publicznych (t. jedn. z 2007 r. Dz. U. Nr 223, poz. 1655 z poźn. zm.) zwanej dalej pzp., Zamawiający dokonuje poniższych modyfikacji:
- Część XIII specyfikacji istotnych warunków zamówienia otrzymuje brzmienie:
Część XIII OPIS KRYTERIÓW, KTÓRYMI ZAMAWIAJĄCY BĘDZIE SIĘ KIEROWAŁ PRZY WYBORZE OFERTY, WRAZ Z PODANIEM ZNACZENIA TYCH KRYTERIÓW I SPOSOBU OCENY OFERT
Zamawiający dokona wyboru oferty najkorzystniejszej spośród ofert ważnych i nie podlegających odrzuceniu.
- Kryteria oceny ofert i znaczenie tych kryteriów:
- 80% - cena,
- 20% - cena wsadu do kotła
- Sposób obliczania ilości punktów:
- w kryterium, w którym zamawiającemu zależy, aby oferent przedstawił jak najniższy wskaźnik (cena), zostanie zastosowany następujący wzór arytmetyczny:
(n : w) x a x 100– gdzie:
n – najniższa wartość z zaoferowanych,
w – wartość z badanej oferty
a – znaczenie czynnika przedstawionego w pkt. 1.1);
- w kryterium, w którym zamawiającemu zależy, aby oferent przedstawił jak najwyższy wskaźnik (cena wsad do kotła) zostanie zastosowany następujący wzór arytmetyczny:
(w : n) x b x 100– gdzie:
w– wartość z badanej oferty,
n – najwyższa wartość z zaoferowanych,
b – znaczenie czynnika przedstawione w pkt. 1.2);
- punkty z obu kryteriów zostaną zsumowane.
Najkorzystniejszą ofertą będzie oferta z najwyższą liczba punktów.
- Cena ma obejmować wszelkie upusty, rabaty i inne koszty.
- Badanie ofert zostanie przeprowadzone przez Komisję Przetargową.
- Zamawiający dokona badania ofert i sprawdzenia ich pod względem formalnym. Oferty, które nie będą spełniać wymogów ogłoszenia o przetargu nieograniczonym, SIWZ oraz będą naruszać przepisy ustawy Prawo zamówień publicznych zostaną odrzucone.
- W toku dokonywania oceny złożonych ofert. Zamawiający może żądać udzielenia przez Wykonawców wyjaśnień dotyczących treści złożonych ofert. Zamawiający poprawi oczywiste omyłki pisarskie i rachunkowe w treści oferty, informując o tym Wykonawcę.
- Nie wyrażenie zgody przez Wykonawcę na poprawienie oczywistej omyłki rachunkowej spowoduje odrzucenie oferty.
- Zamawiający przyzna zamówienie Wykonawcy, którego oferta została uznana za najkorzystniejszą.
- Zamawiający powiadomi o wyniku postępowania przesyłając powyższe zawiadomienie wszystkim Wykonawcom, którzy złożyli oferty.
- Zamawiający zmienia termin składania ofert na dzień 22 września 2010 r. dostosowując do tego terminu zapisy wymagane na kopertach w których zapakowane będą oferty. Godzina i miejsce składania ofert pozostają bez zmian.
data opublikowania: 2010-09-10 09:45:46
data ostatniej aktualizacji: 2010-09-27 12:34:16
Strona odwiedzona 2444 razy
Osoba odpowiedzialna za merytoryczne przygotowanie informacji:
Andrzej Krzemiński
Informacja wprowadzona przez:
Wojciech Sztanga