Akty prawa miejscowego
Uchwały
VI Kadencja Odrodzonego SamorzÄ…du Powiatowego
17.11.2018 - 30.04.2024
XXV sesja Rady Powiatu
Uchwała Rady Powiatu
nr XXV/183/2021 z dnia 2021-01-28
zmieniająca uchwałę nr III/21/2018 Rady Powiatu w Gryfinie z dnia 20 grudnia 2018 r. w sprawie ustalenia wysokości diet radnych Powiatu Gryfińskiego
Na podstawie art. 21 ust. 4 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie powiatowym (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 920) w związku z § 3 pkt. 2 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 26 lipca 2000 r. w sprawie maksymalnej wysokości diet przysługujących radnemu powiatu (Dz. U. z 2000 r. Nr 61, poz.709) uchwala się, co następuje:
§ 1. W uchwale nr III/21/2018 Rady Powiatu w Gryfinie z dnia 20 grudnia 2018 r. w sprawie ustalenia wysokości diet radnych Powiatu Gryfińskiego, zmienionej uchwałą nr XIV/106/2020 Rady Powiatu w Gryfinie z dnia 30 stycznia 2020 r. w sprawie zmiany uchwały nr III/21/2018 Rady Powiatu w Gryfinie z dnia 20 grudnia 2018 r. w sprawie ustalenia wysokości diet radnych Powiatu Gryfińskiego, § 1 ust. 1 otrzymuje następujące brzmienie:
"§ 1.
- Z zastrzeżeniem ust. 2-9, radnym przysługuje dieta miesięczna w wysokości:
- Przewodniczącemu Rady Powiatu i członkowi Zarządu Powiatu będącemu radnym - 81,46% wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę;
- Zastępcy przewodniczącego Rady Powiatu oraz przewodniczącemu stałej komisji Rady Powiatu - 62,98 % wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę;
- Radnemu będącemu członkiem Komisji Rewizyjnej - 57,5% wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę;
- Pozostałym radnym - 53,42% wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę".
§ 2. Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Powiatu w Gryfinie.
§ 3. Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia z mocą obowiązującą od 1 stycznia 2021 r.
PrzewodniczÄ…cy Rady
Roman Michalski
UZASADNIENIE
Wysokość diet pozostaje na dotychczasowym poziomie.
PrzewodniczÄ…cy Rady
mgr Roman Michalski
data opublikowania: 2021-02-02 08:34:30
data ostatniej aktualizacji: 2021-02-02 08:34:30
Strona odwiedzona 769 razy
Osoba odpowiedzialna za merytoryczne przygotowanie informacji:
Dominika Konopnicka
Informacja wprowadzona przez:
Wojciech Sztanga