Ogłoszenia
Archiwum - komunikaty
Projekt "Leonardo Da Vinci"
Leonardo Da Vinci
Powiatowy UrzÄ…d Pracy w Gryfinie Filia w Chojnie rozpoczÄ…Å‚ realizacjÄ™ autorskiego projektu pn. "Apetyt na EuropÄ™", w ramach programu Unii Europejskiej - Leonardo da Vinci.
Projekt skierowany jest do osób bezrobotnych, zarejestrowanych w Powiatowym Urzędzie Pracy w Gryfinie Filia w Chojnie, które nie ukończyły 25 roku życia i są absolwentami kierunków gastronomicznych o specjalnościach: kucharz, kelner, cukiernik, dietetyk.
Wyjazd jest finansowany w całości ze środków pochodzących z programu Leonardo da Vinci w związku z czym osoby biorące udział w stażu nie ponoszą żadnych kosztów związanych z uczestnictwem w projekcie.
Beneficjenci projektu wyjadą do Niemiec w trzech kolejnych 15 osobowych grupach i odbędą trzymiesięczne staże zorganizowane przez organizację przyjmującą, którą jest Szkoła Förder - und Integrationszentrum Brandenburg Geschäftsführung w Neuenhagen, instytucja zajmująca się nauką oraz przekwalifikowaniami uczniów, bezrobotnych oraz osób niepełnosprawnych. Staż ma pomóc uczestnikom programu w zdobyciu praktyki i doświadczenia w branży gastronomicznej oraz doskonaleniu umiejętności językowych. Wyjazd każdej kolejnej grupy beneficjentów zostanie poprzedzony szkoleniem kulturowo-językowym przybliżającym beneficjentom obyczaje i kulturę Niemiec oraz język niemiecki, ze szczególnym uwzględnieniem języka branżowego.
Pierwsza 15 osobowa grupa wyjedzie w dniu 19.09.2004r., a do kraju powróci 18.12.2004r. Grupa ta jest już zweryfikowana i od poniedziałku 23 sierpnia rozpoczęła szkolenie. Druga grupa wyjedzie w dniu 06.02.2005r., a wróci 07.05.2005r. Wyjazd trzeciej grupy beneficjentów przewidziany jest na 07.05.2005r.,a powrót 05.08.2005r.
Staż pozwoli młodym uczestnikom programu zdobyć nowe kwalifikacje, udoskonalić umiejętności językowe oraz zwiększy szansę na zatrudnienie po powrocie do kraju.
data opublikowania: 2004-08-25 08:12:38
data ostatniej aktualizacji: 2004-08-25 08:12:38
Strona odwiedzona 622 razy
Osoba odpowiedzialna za merytoryczne przygotowanie informacji:
Justyna Siwek
Informacja wprowadzona przez:
Marcin Konopnicki