Akty prawa miejscowego
Uchwały
V Kadencja Odrodzonego SamorzÄ…du Powiatowego
16.11.2014-16.11.2018
II sesja Rady Powiatu
Uchwała Rady Powiatu
nr II/14/2014 z dnia 2014-12-18
w sprawie ustalenia wysokości diet radnych Powiatu Gryfińskiego
Na podstawie art. 21 ust. 4 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie powiatowym (t.j. Dz. U. z 2013 r. poz. 595; zm.: z 2013 r. poz. 645; z 2014 r. poz. 379, poz. 1072) w związku z § 3 pkt. 2 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 26 lipca 2000 r. w sprawie maksymalnej wysokości diet przysługujących radnemu powiatu (Dz. U. z 2000 r. Nr 61, poz.709) Rada Powiatu uchwala, co następuje:
§ 1. Radnym przysługuje dieta miesięczna w wysokości:
- Przewodniczącemu Rady Powiatu i członkowi Zarządu Powiatu będącemu radnym - 127 % wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę.
- Zastępcy przewodniczącego Rady Powiatu oraz przewodniczącemu stałej komisji Rady Powiatu - 88 % wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę.
- Radnemu będącemu członkiem Komisji Rewizyjnej - 80% wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę.
- Pozostałym radnym - 75 % wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę.
§ 2. Pełna dieta określona w § 1 przysługuje radnemu pod warunkiem uczestnictwa we wszystkich posiedzeniach Rady, Zarządu lub komisji, których radny jest członkiem. W przypadku gdy sesja nie będzie zwołana w danym miesiącu przewodniczącemu Rady przysługuje pełna dieta określona w § 1 pkt 1 pod warunkiem uczestniczenia w posiedzeniu co najmniej jednej z komisji Rady, z zastrzeżeniem § 3 pkt 4.
§ 3. W razie nieobecności radnego stosuje się następujące potrącenia diet miesięcznych określonych w § 1:
- 2 % diety za każdą nieobecność w posiedzeniu komisji Rady, wspólnym posiedzeniu komisji Rady, Zarządu Powiatu lub sesji Rady Powiatu, w przypadku radnego, który jest członkiem Zarządu.
- 5 % diety za każdą nieobecność w posiedzeniu komisji Rady, wspólnym posiedzeniu komisji Rady lub sesji Rady Powiatu.
- 100 % diety w przypadku nieobecności we wszystkich zwołanych posiedzeniach komisji Rady, Zarządu Powiatu lub sesji Rady Powiatu w miesiącu, za który przysługuje dieta.
- w przypadku gdy w danym miesiącu nie zostanie zwołana sesja Rady Powiatu ani też nie odbędzie się posiedzenie żadnej komisji Rady, której radny jest członkiem, w tym także wspólne posiedzenie komisji Rady, to radnemu, z wyłączeniem nieetatowych członków Zarządu, potrąca się za dany miesiąc 50 % przysługującej diety.
§ 4. Wypłata diet za dany miesiąc kalendarzowy, następuje jednorazowo w terminie do dnia 10 następnego miesiąca na podstawie list sporządzonych w oparciu o listy obecności na sesjach rady, komisjach stałych rady oraz na posiedzeniach Zarządu Powiatu. Dieta wypłacana jest przelewem na wskazane przez radnego konto bankowe.
§ 5. Etatowym członkom Zarządu Powiatu nie przysługuje dieta z tytułu członkowstwa w pracach komisji rady.
§ 6. Traci moc uchwała Nr III/17/2010 Rady Powiatu w Gryfinie z dnia 16 grudnia 2010 r. w sprawie ustalenia wysokości diet radnych Powiatu Gryfińskiego.
§ 7. Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia, z mocą obowiązującą od dnia 1 stycznia 2015 r.
PrzewodniczÄ…cy Rady
Roman Michalski
UZASADNIENIE
Zgodnie z art. 21 ust. 5 ustawy o samorządzie powiatowym, dieta radnego nie może przekroczyć w ciągu miesiąca łącznie półtorakrotności kwoty bazowej określonej w ustawie budżetowej dla osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe. W powiatach od 60 tys. do 120 tys. mieszkańców radnemu przysługuje 85% maksymalnej wysokości diety (Rozporządzenie Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 26 lipca 2000 r. w sprawie maksymalnej wysokości diet przysługujących radnemu powiatu).
Na podstawie Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 września 2014 r. (Dz. U. poz. 1220) minimalne wynagrodzenie za pracę w 2015 r. wzrośnie i będzie wynosiło 1750,00 zł.
W związku z powyższym zachodzi konieczność podjęcia przedmiotowej uchwały w celu dostosowania wysokości diet do zapisów ww. aktów prawnych.
data opublikowania: 2014-12-19 15:11:14
data ostatniej aktualizacji: 2014-12-19 15:11:14
Strona odwiedzona 1119 razy
Osoba odpowiedzialna za merytoryczne przygotowanie informacji:
Magdalena Romankiewicz
Informacja wprowadzona przez:
Wojciech Sztanga