Sporządzanie i dostarczanie całodziennego wyżywienia dla pacjentów Szpitala Powiatowego w Gryfinie Sp. z o.o.
Rozstrzygnięcie:
INFORMACJA O UNIEWAŻNIENIU POSTĘPOWANIA
Dotyczy postÄ™powania o udzielenie zamówienia publicznego na realizacjÄ™ zadania pn. „SporzÄ…dzanie i dostarczanie caÅ‚odziennego wyżywienia dla pacjentów Szpitala Powiatowego w Gryfinie Sp. z o.o.”
Na podstawie Art. 93. 3. pkt 2) ustawy Prawo zamówień publicznych, informuję, że Zamawiający na podstawie Art. 93. 1. pkt 4) unieważnia ww. postępowanie, gdyż cena najkorzystniejszej oferty przewyższa kwotę, którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia.
Przed otwarciem ofert Zamawiający poinformował, że na zrealizowanie zadania przeznacza kwotę 190.000,00 zł rocznie. Najkorzystniejsza oferta (9,80 zł brutto) przy 70 osobach w skali roku (365 dni) wynosi 247.324,00 zł. Kwota ta w skali 1 roku przekracza wartość, jaką Zamawiający przeznaczył na sfinansowanie zadania o 57.324,00 zł
Sporządzanie i dostarczanie całodziennego wyżywienia dla pacjentów Szpitala Powiatowego w Gryfinie Sp. z o.o.
Ogłoszenie o przetargu nieograniczonym na: Sporządzanie i dostarczanie całodziennego wyżywienia dla pacjentów Szpitala Powiatowego w Gryfinie Sp. z o.o.
ZamawiajÄ…cy: Szpital Powiatowy w Gryfinie Sp. z o.o., ul. Parkowa 5, 74-100 Gryfino
Tryb postÄ™powania: przetarg nieograniczony – art. 39 ustawy Prawo zamówieÅ„ publicznych.
Adres strony internetowej, na której zamieszczona jest Specyfikacja Istotnych Warunków Zamówienia: bip.gryfino.powiat.pl
Przedmiot zamówienia:
sporządzanie i dostarczanie całodziennego wyżywienia dla pacjentów Szpitala Powiatowego w Gryfinie Sp. z o.o., zgodnie z zalecanymi przez Instytut Żywienia i Żywności w Warszawie normami oraz na składniki pokarmowe i produkty spożywcze dla pensjonariuszy w zakładach służby zdrowia.
Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. z 2005 r. Nr 31 poz. 265 z późn. zm), łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy.
sporządzanie i wydawanie posiłków z zachowaniem wymogów sanitarno-epidemiologicznych w zakresie personelu i warunków produkcji oraz odpowiedzialności za ich przestrzeganie,
przekazanie zamawiającemu posiłków w uzgodnionym terminie zgodnie z wymaganiami jakościowymi i wartościowymi.
odbieranie resztek po posiłkach (1 x dziennie).
Podstawa wykonania przedmiotu zamówienia:
posiłki sporządzane będą na podstawie zapotrzebowania żywnościowego "relewów", dostarczanych przez zamawiającego z wyprzedzeniem jednodniowym,
przewidywana ilość caÅ‚odobowych posiÅ‚ków dziennie wynosi ok. 115 (75 – od dnia zawarcia umowy; 40 od 01.01.2011 r.),
na całodzienne wyżywienie składają się 3 posiłki dostarczone przez wykonawcę do siedziby zamawiającego w godzinach:
śniadanie od 9.00 do 9.30
obiad od 13.00 do 13.30
kolacja od 17.00 do 17.30
posiłki wykonywane będą pod nadzorem dietetyka Wykonawcy uwzględniając rodzaj diety,
wykonawca bÄ™dzie dostarczaÅ‚ posiÅ‚ki wÅ‚asnym Å›rodkiem transportu do siedziby zamawiajÄ…cego – z rozwiezieniem posiÅ‚ków na poszczególne oddziaÅ‚y Szpitala, ze speÅ‚nieniem wÅ‚aÅ›ciwych wymogów sanitarnych potwierdzonych decyzjÄ… PaÅ„stwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w zakresie Å›rodka transportu, w zakresie termosów i pojemników, atestami.
wykonawca odpowiada za higienę naczyń i opakowań, w których będą przechowywane i przewożone posiłki.
po rozdaniu posiłków Wykonawca zabiera wszystkie termosy.
Lokalizacja wykonywania zamówienia:
Ul. Parkowa 5, 74-100 Gryfino – ok. 50 posiÅ‚ków dziennie.
Ul. NiepodlegÅ‚oÅ›ci 39, 74-100 Gryfino – ok. 25 posiÅ‚ków dziennie.
Nowe Czarnowo 70, 74-101 Nowe Czarnowo – ok. 40 posiÅ‚ków dziennie. PosiÅ‚ki bÄ™dÄ… dostarczane do budynków w Gryfinie przy ul. Parkowej 5 i NiepodlegÅ‚oÅ›ci 39 od dnia zawarcia umowy, natomiast do placówki w Nowym Czarnowie od 01.01.2011 r.
OsobÄ… odpowiedzialnÄ… za realizacjÄ™ niniejszej umowy ze strony ZamawiajÄ…cego jest.
Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert częściowych.
Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert wariantowych.
Wymagany termin realizacji zamówienia: 24 miesięcy od dnia zawarcia umowy.
Wykonawca będzie związany ofertą: 30 dni od dnia wyznaczonego na składanie ofert.
Specyfikację Istotnych Warunków Zamówienia można odebrać osobiście w budynku przy ul. Niepodległości 28, 74-100 Gryfino, w sekretariacie dyrektora, lub pocztą na wniosek.
Warunki udziału: O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy:
spełniają przesłanki art. 22 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych,
nie są wykluczeni z postępowania na podstawie art. 24 ust. 1 i 2 ustawy,
dysponujÄ… osobÄ… z dyplomem (lub innym dokumentem) dietetyka,
wykażą się doświadczeniem w tej dziedzinie usług będących przedmiotem zamówienia tj. w okresie trzech lat od dnia wszczęcia niniejszego postępowania, a jeżeli okres działalności jest krótszy - to w tym okresie, wykonali minimum 1 usługę o profilu podobnym do przedmiotu zamówienia. Za usługi podobne Zamawiający uzna takie, których wartość wynosiła co najmniej 100.000 zł oraz dotyczyły sukcesywnego sporządzania i dostarczania posiłków.
posiadają zgodę (w formie decyzji, pozwolenia) na podjęcie działalności kuchni udzieloną przez właściwego Inspektora Sanitarnego,
dysponują środkiem transportu oraz termosami i pojemnikami spełniającymi właściwe wymogi sanitarne (potwierdzone przez właściwego Inspektora Sanitarnego),
posiadają polisę lub inny dokument ubezpieczenia potwierdzający, że Wykonawca ubezpieczony jest od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej na sumę ubezpieczenia nie niższą niż 100 000 zł.
Wykonawca ubiegający się o udzielenie zamówienia zobowiązany jest załączyć do oferty następujące dokumenty:
Oświadczenie Wykonawcy o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu na podstawie art. 22 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych (zgodnie z zał. nr 2 do SIWZ)
Oświadczenie, że Wykonawca nie podlega wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego na podstawie art. 24 ust. 1 i 2 ustawy Prawo zamówień publicznych (zgodnie z zał. nr 3 do SIWZ)
Aktualny odpis z właściwego rejestru albo aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej (wystawione nie wcześniej niż 6 m-cy przed upływem terminu wyznaczonego do składania ofert)
Oświadczenie o niezaleganiu z opłacaniem podatków oraz opłatami i składkami na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne (zgodnie z zał. nr 7 do SIWZ)
Pełnomocnictwo do reprezentowania Wykonawcy o ile nie wynika to z innych dokumentów.
Zgoda (w formie decyzji, pozwolenia) na podjęcie działalności kuchni udzielona przez właściwego Inspektora Sanitarnego
Dokumenty potwierdzające że Wykonawca dysponuje środkiem transportu oraz termosami i pojemnikami spełniającymi właściwe wymogi sanitarne.
Wykaz wykonanych usług w okresie ostatnich trzech lat przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli okres działalności jest krótszy - w tym okresie, odpowiadających swoim rodzajem i wartością stanowiącym przedmiot zamówienia usług, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców. Należy podać minimum 1 usługę wykonaną w ww. okresie na kwotę 100.000 zł każda, dotyczącą sukcesywnego sporządzania i dostarczania posiłków (zgodnie z zał. nr 4 do SIWZ).
Do wykazu należy dołączyć dokumenty potwierdzające wartość usług, oraz że usługi te zostały wykonane należycie i terminowo oraz dotyczyły sukcesywnego sporządzania i dostarczania posiłków.
Wykaz osób i podmiotów, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych i wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia, a także zakresu wykonywanych przez nich czynności (zgodnie z zał. nr 5 do SIWZ).
Do wykazu należy dołączyć dokumenty potwierdzające uprawnienia tych osób (dietetyk - dyplom lub inne dokumenty)
Polisę lub inny dokument ubezpieczenia potwierdzający, że Wykonawca ubezpieczony jest od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej na sumę ubezpieczenia nie niższą niż 100 000 zł.
Wykonawca spełni warunki udziału w postępowaniu poprzez dostarczenie ważnych oświadczeń i dokumentów potwierdzających spełnienie warunków udziału w postępowaniu
ZamawiajÄ…cy nie wymaga wniesienia wadium.
OsobÄ… uprawnionÄ… do kontaktów z Wykonawcami ze strony ZamawiajÄ…cego jest Andrzej KrzemiÅ„ski – tel. 0603854593
Zabezpieczoną ofertę należy złożyć w terminie do dnia 24 sierpnia 2010 r. do godz. 11.00 w sekretariacie dyrektora Szpitala Powiatowego w Gryfinie Sp. z o.o. przy ul. Niepodległości 39.
Otwarcie ofert nastąpi w dniu 24 sierpnia 2010 r. o godz. 12.00 w sekretariacie dyrektora Szpitala Powiatowego w Gryfinie Sp. z o.o. przy ul. Niepodległości 39.
Kryterium wyboru ofert i ich znaczenie: Cena – 100 %.
Ogłoszenie umieszczono w Biuletynie Zamówień Publicznych dnia 17.08.2010 r.
data opublikowania: 2010-08-17 12:56:33 data ostatniej aktualizacji: 2010-08-31 11:49:29
Strona odwiedzona 900 razy
Osoba odpowiedzialna za merytoryczne przygotowanie informacji:
Andrzej Krzemiński
Informacja wprowadzona przez:
Wojciech Sztanga